Erve IJzerman
Menu

Erve IJzerman start als zuivelmuseum

In het voorjaar van 2018 gaan de deuren van Erve IJzerman aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld open voor het publiek. Eigenaar BOEI maakt de boerderij gebruiksklaar en Stichting Erve IJzerman draagt zorg voor de exploitatie. Dat in samenwerking met Stichting De Melkmaten die in de monumentale IJsselhoeve het eerste Nederlandse zuivelmuseum zal inrichten. Naast de omvangrijke museumcollectie wordt het verhaal van de boerderij verteld, komt er een horecapunt in de varkensstal en wordt een voorkamer ingericht als Annie Oosterbroek-Dutschun-kamer ter ere van deze in Wapenveld opgegroeide streekromanschrijfster.

Erve IJzerman start als zuivelmuseum

Om te kunnen starten met activiteiten, zal BOEI, als eigenaar van het complex, gaat de komende maanden werkzaamheden uitvoeren waaronder aanleg van riolering, een toiletvoorziening, elektra en verwarming. Ook is het voornemen een parkeerplaats en fietsenstalling aan te leggen. Er zal voor de realisatie een tijdelijke ontheffing worden aangevraagd op het bestemmingsplan.  “Eigenaar BOEI geeft ons twee jaar de tijd om te laten zien dat we kunnen komen tot een levensvatbare exploitatie. Ondertussen blijven we samen met BOEI en de gemeente Heerde werken aan het vervolgtraject. Dat is de inrichting van de hele boerderij tot het eerste Nederlandse zuivelmuseum”, aldus voorzitter Jan Nitrauw van de Stichting Erve IJzerman.

Stichting De Melkmaten kan haar omvangrijke collectie naar Wapenveld halen omdat in een hal van         Ir. R.R. Van der Zeelaan Vastgoed een depotfunctie is ingericht. Daar kan de collectie geregistreerd en ontsloten worden. Ook wordt in de Erve IJzerman een speciale kamer ingericht voor het omvangrijke archief van De Melkmaten. Het plan is verder om in de paardenstallen een aantal deelcollecties over de zuivelhistorie te laten zien.

Eén van de voorkamers wordt ingericht als Annie Oosterbroek-kamer. In 2018 is het honderd jaar geleden dat deze streekromanschrijfster werd geboren. Eén van haar boeken, de Annemarie-triologie, speelt helemaal in de Erve IJzerman. De voorlopige plannen omvatten een route door de boerderij die een beeld geeft en verschillende activiteiten en arrangementen

Bezoekers worden ontvangen in een horecapunt dat wordt ingericht in de varkensstallen. In elk varkenshok komt een zitje waar genoten kan worden van koffie, ijs en andere producten.

Over Stichting Erve IJzerman 

Stichting Erve IJzerman is opgericht voor het behoud en exploitatie van de Erve IJzerman. De stichting richt zich de komende tijd vooral op de werving van vrijwilligers. Die zullen nodig zijn voor de bediening in de horeca op zaterdag en bij bezoek van groepen, het verstrekken van informatie en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Maar ook voor het registreren en ontsluiten van de zuivelcollectie is hulp nodig. Mensen die informatie willen, kunnen die krijgen via  telefoon 06-15194780 of via info@erveijzerman.nl.

Over BOEI

BOEI is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren en herbestemming van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie www.boei.nl

Over Stichting De Melkmaten

Stichting De Melkmaten beheert een rijke collectie voorwerpen uit het Nederlandse zuivelverleden waaronder vele soorten flessen, houten en ijzeren kratten, melkbussen, melkemmers, maten en zeven, maar ook flescapsules, deksels, kroonkurken en eenmalige verpakkingen. Maar ook laboratoriummaterialen, historische transportmiddelen als hondenkarren en SRV-wagens, reclameattributen, inrichtingen van oude melkwinkels en een omvangrijk archief maken er onderdeel van uit. Zie www.zuivelmuseum.nl.

 

Erve IJzerman start als zuivelmuseum  

Terug naar overzicht

Erve IJzerman - Kanaaldijk 63, ingang tegenover Lagestraat 27 - 8191 LW Wapenveld
Colofon | Privacyverklaring